Výchovný a kariérový poradce

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ TERMÍNY A INFORMACE K PŘIJÍMACÍMU ŘÍZENÍ

Napsal Václav Uhlík . Publikováno v Výchovný poradce

Informace k přijímacímu řízení.

Kam po devítce - manuál pro rodiče najdete ZDE.

Odevzdání přihlášky 

• střední školy – 1. března 2021 

• školy s talentovou zkouškou – 30. listopad 2020 

V PRVNÍM KOLE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ SE ODEVZDÁVAJÍ SE MAXIMÁLNĚ 2  PŘIHLÁŠKY! POŘADÍ ŠKOL NA OBOU PŘIHLÁŠKÁCH MUSÍ BÝT STEJNÉ! Toto  pořadí neurčuje „prioritu“ žáka, je pouze informativní. Žák se po přijetí může přihlásit na jakoukoli  z těchto škol. Pokud se uchazeč hlásil na školu s talentovou zkouškou a neuspěl, může si do  1. 3. podat další 2 přihlášky – na školy bez talentových zkoušek. 

U vybraných oborů je potřeba na přihlášku potvrdit zdravotní způsobilost – u dětského  lékaře.  

Konkrétní kritéria pro přijetí na střední školu vyhlašují ředitelé středních škol. Tato kritéria  musí být uveřejněna na internetu do konce ledna 2021. 

V případě, že není naplněna kapacita tříd, mohou ředitelé SŠ vyhlásit i další kola přijímacího řízení. 

MATURITNÍ OBORY 

Všichni uchazeči konají v prvním kole jednotnou přijímací zkoušku (kromě oborů s  talentovou zkouškou). Pro tuto zkoušku jsou stanoveny 2 termíny, pokud si uchazeč podá 2  přihlášky, absolvuje oba termíny, do výsledků přijímacího řízení se započítá lepší výsledek z  obou termínů. 

Termín jednotných přijímacích zkoušek: 

12. 4. - 28. 4. 2021 

Konkrétní termín stanoví MŠMT do 30. 9. Pro letošní školní rok je první termín 12. 4. 2021  a druhý termín 13. 4. 2021. Náhradní termín je pak stanoven na 12. a 13. 5. 2021. 

Jednotná přijímací zkouška (JPZ) se skládá z písemných testů z Matematiky a z Českého jazyka a literatury.  

Kromě JPZ mohou ředitelé SŠ vyhlásit i školní přijímací zkoušku (opět toto musí být uvedeno v  kritériích přijímacího řízení).  

Při rozhodování o přijení na SŠ se zohledňují: 

● ze 60 % výsledky JZP (u gymnázií se sportovní přípravou ze 40 %) 

● ze 40 % výsledky z předchozího vzdělání, výsledky školní přijímací zkoušky, soutěže,  olympiády apod.

Uchazeči se speciálními vzdělávacími potřebami mohou po předložení vyjádření školského  poradenského zařízení požadovat úpravu podmínek přijímací zkoušky. Nejčastěji jde o navýšení  času, případně kompenzaci fyzického handicapu. Použití tabulek, kalkulátorů a přehledů učiva  není povoleno.  

Cizinci, kteří se vzdělávali mimo území ČR, mohou požádat o prominutí přijímací zkoušky z  Českého jazyka a literatury. Znalost češtiny se u nich ověřuje rozhovorem. Jde o žáky, kteří mají  vysvědčení z jiné než české základní školy a nebo se vzdělávali za posledních 8 let alespoň 4 roky v zahraničí. Pokud žáci cizinci nesplňují daná kritéria a přesto mají potíže s porozuměním nebo  psaním v češtině, mohou navštívit poradenské zařízení a požádat o vyšetření a navýšení času. 

Pokud žák nemůže konat jednotnou přijímací zkoušky (nebo školní přijímací zkoušku), musí ho  jeho rodiče/zákonní zástupci do 3 dnů na dané střední škole nebo školách omluvit. JPZ pak bude  konat v náhradním termínu.  

MATURITNÍ OBORY S TALENTOVOU ZKOUŠKOU 

Uchazeči nekonají jednou přijímací zkoušku (s výjimkou gymnázií se sportovní přípravou), ale  talentovou zkoušku v termínu určeném ředitelem školy (od 2. ledna do 15. ledna; v případě oboru  vzdělání gymnázium se sportovní přípravou v pracovních dnech od 2. ledna do 15. února).  

Pro první kolo přijímacího řízení stanoví 2 termíny talentové zkoušky.  

UČŇOVSKÉ OBORY 

Obvykle nekonají žádnou přijímací zkoušku, o přijetí se rozhoduje na základě vyhlášených kritérií.  Kritéria vyhlašuje příslušná střední škola po 31. lednu a jsou zveřejněna na internetových stránkách. U většiny oborů vyžaduje střední škola potvrzení o zdravotní způsobilosti.  

Obvykle se rozhoduje o přijetí na základě výsledků vzdělávání na ZŠ. 

PŘÍHLÁŠKY 

Existuje jednotný formulář – lze stáhnout na internetu, koupit v papírnictví, žáci obdrží na naší ZŠ částečně vyplněnou přihlášku, i s ověřenou klasifikací, kam doplní obory, které chtějí studovat. Přihlášky vydá žákům kariérový poradce na začátku února.  

ZÁPISOVÝ LÍSTEK 

Po přijetí na střední školu musí uchazeč do 10 dnů odevzdat na zvolenou školu vyplněný zápisový  lístek.  

Lístek obdrží uchazeči na základní škole nejpozději do 15. března, u oborů s talentovou zkouškou  do 30. listopadu. 

ODVOLÁNÍ PROTI NEPŘIJETÍ 

Pokud není žák přijat ke studiu, mohou jeho rodiče/zákonní zástupci podat do 3 dnů od obdržení  rozhodnutí o nepřijetí odvolání proti tomuto rozhodnutí. Odvolání musí být adresováno střední  škole, která o nepřijetí rozhodla. Pokud žák bude přijat ke studiu na základě odvolání a odevzdal  mezi tím zápisový lístek na jinou školu, je tato škola povinna mu lístek vrátit.  

Zpracovala: Ing. Lada Nováková, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zvonění

1 8:00 - 8:45
2 8:55 - 9:40
3 10:00 - 10:45
4 10:55 - 11:40
5 11:50 - 12:35
6 12:45 - 13:30
7 13:40 - 14:25
8 14:35 - 15:20

Odkazy

 

Projekty EU

           

Kontaktujte nás

5. základní škola Cheb, Matěje Kopeckého 1, příspěvková organizace
Matěje Kopeckého 1
350 02 Cheb

Email: 5zscheb@5zscheb.cz

Telefon:
škola - 354 430 643, 736 481 605
jídelna - 354 431 926
družina - 354 432 610

Více kontaktů: zobrazit kontakty

IČO: 70987459
IZO: 102040842
datová schránka: bpjtguq

Zřizovatelem školy je: město Cheb

Zprávy e-mailem

Budete první informováni o novinkách, školních akcích, apod. Přihlášení odběru můžete kdykoliv zrušit.



Co, kdo, kde, kdy: kalendář akcí

Kde nás najdete

Tip: Kliknutím na mapku přejdete na portál Mapy.cz